mandag 16. desember 2013

Frankrike, Via Ferrata

Klatretur til Frankrike, næremere bestemt Correns.  2 uker med klatring, kultur, studenttemaer og ikke minst kos.  Vi bodde på en koselig campingplass ca 10 minutter unna klatrefeltet. Med lokalbutikk og bakeri 3 min unna var det enkelt å skaffe seg god mat og drikke.
Spennende og sosialt!

14 dager med klatring kan bli i meste laget for de fleste. Vi tok derfor en tur til Peile for litt avveksling. Her skulle vi prøve Via Ferrata, som kan beskrives som jernstige i fast fjell. En lang løype med fastboltede stiger og tak tok oss gjennom både hengebroer, balansebroer, huler og gav oss til tider mye luft under beina.

God utsikt!
En er alltid sikret gjennom Via Ferrata løypa. Ved hjelp av en rakneslynge festet til kalatreselen, vil du alltid være festet til den fastboltede stålvaieren som følger hele løypa. Rakneslyngen består av to stk karabinkroker festet til slynger som igjen er festet til den energiabsorbernde rakneslyngen. Ved et fall vil rakneslynge gi ut noe ekstra tau, slik at fallet ikke blir for kraftig for klatrern.
Steg for steg

Historisk sett ble den første Via Ferrata løypen laget i Italia under første verdenskrig, for å bedre infanteriets fremkommelighet i fjellene.  Store områder av Dolomittene er utbygget slik at en kan finne store nettverk av Via Ferrata løyper.


Hele vår Via Ferratatur ble avsluttet med en spennende ”zip line” som gikk over et juv. En artig avslutning på en spennende tur. Etter at hele klassen kom seg over zip linen tok vi beina fatt og gikk 30 min tilbake til Peile. Der ventet en velortjent lunsj og kald drikke.
Her må ein holde seg fast!


Kilde : http://no.wikipedia.org/wiki/Via_Ferrata