torsdag 25. oktober 2012

Høyfjellstur - Hvordan finne teltplass?


(Foto: Even Berntsen)

B2 Friluftsliv gjennomførte i September en høyfjellstur. Turen startet fra Leikanger, opp Grindedalen og over fjellet tilbake til Sogndal. Tema for turen var vegetasjon, fjellflora, orientering og teltoppsett/valg av leirplass. Sistnevnte skulle vise seg å bli særs sentralt på turen, da værgudene viste seg fra en særs fuktig og luftig side.


Fra fjord til fjell, Grinde Gard
 (Foto:http://www.regjeringen.no)
Mye nedbør kombinert med vind gir en effekt som selv den beste vannavstøtende membran ikke kan takle. Fuktigheten vil tilslutt trenge gjennom klærne og vi blir våte. Sammen med temperatur ned mot 0 grader, gir dette en nedkjølende effekt på kroppen. For å unngå nedkjøling hadde vi 2 valg: Holde seg i aktivitet eller søke ly i telt. Det ble selvsagt en kombinasjon av disse to valgende, noe som første til mye tid tilbragt i telt.

Valg av teltplass og oppsett er meget viktig ved store nedbørsmenger. I fjellet bør man finne rabber eller rygger som skaper naturlig drenering av vannet. Underlaget bør være tørrest mulig og pluggene bør være relativt enkle å få satt. Unngå myrer og annet terreng som tiltrekker seg fuktighet. Legg spesielt merke til elver og bekker som står i fare for å flomme over ved store mengder nedbør. Dette fikk vi selv erfare på turen, da elven vi teltet ved flommet over.


Vindretning og vindstyrke bør man tenker over når man finner leirplass. Benytter man seg av tunnelltelt, er plassering av teltet spesielt viktig mtp vindretning. Vinden bør treffe teltes kortside, slik at vindfanget blir minst mulig. Blir vinden kraftig nok kan man risikere at teltstenger knekker og man får en uehagelig natts søvn. Å holde seg oppdatert på værmelding bør vurderes om man vil være på den sikre siden.


Vi benyttet oss av tunneltelt fra Hilleberg
(Foto:www.bradleyalpinist.com)
Valg av leirplass og oppsett av telt trenger ikke være vanskelig, og man lærer fort og mye ved å kommse seg ut på tur. Enkle ting som skikkelig bardunering og klare å holde innertelt tørt kan være forskjellen på en begagelig varm eller ubehagelig våt og kald turopplevelse. En selvfølge er uansett å velge riktig plass å sette opp teltet på. I høyfjellet må man ofte velge mellom le for vind eller le for vann og fuktighet. I le for vind samler ofte vannet seg (lave punkt i terrenget), le for fuktighet finner man på rabber og rygger (høye punkt i terrenget).


søndag 21. oktober 2012

Ferdsel på isbre


(Foto: http://www.folgefonni-breforarlag.no)



B2 Friluftsliv var en uke i Jostedalen på brekurs. Vi ble møtt av kyndige instruktører/brefører, som loset oss gjennom uke på en trygg og spennende måte. Vi var på Nigardsbreen, Tuftebreen og Fåbergstølsbreen. Hoveddtemaet for kurset var trygg ferdesel på bre, bruk av breutstyr og teknikker for å på en tryggest mulig måte forsere ulent terreng og sprekkområder på en isbre. Vi benyttet oss i hovedsak av det som kalles for Vandremetoden. 
(Breboka, Håndbok i Brevandring. s.85)



Nigardsbreen
(Foto: http://www.europe-on-foot.com)
Vandremetoden tar utgangspunkt i at "kjøttvekta" i taulaget skal kunne ta i mot et fall fra en person, uten større problemer. På denne måten kan hele taulaget være i bevegelse samtidig. Dette vil fungere godt dersom alle i taulaget er klar over hvordan laget beveger seg på en tryggest mulig måte.  Taulaget gjør dette ved å alltid bevege seg i de laveste formasjonene i breterrenget. Konsekvensen av et fall vil bli relativt ufarlige. Taulaget kan i noen tilfeller bli tvunget til å gå over brattere rygger på breen. Et fall hvor belastningen vil gå på tvers av taulaget, kan få fatale følger.


Fall, med drag på tvers av taulagets lengderetning, kalles glidelåseffekt(Breboka, Håndbok i Brevandring. s.87)  Effekten av taulagets "kjøttvekt" vil da forsvinne, og belastningen forplanter seg kun til en og en person. Dette kan føre til at hele taulaget forsvinner ned i en bresprekk.
Om førsteman faller i sprekk, kan resten av taulaget bruke forskjellige teknikker for å få personen opp igjen. Det enkleste er selvfølgelig at hele taulaget sammen drar personen opp. I noen tilfeller vil et taljesystem være nødvendig.




Her har det gått galt! (Foto: Berntsen Even)
Hjelpetalje (Breboka, Håndbok i Brevandring. s.147) er et enkelt og raskt oppsatt taljesystem. Det er en 1:2 talje, noe som gjør at vekten man må dra opp halveres, mens mengden tau man må dra opp dobbles.   Så får å dra en person på 80 kg 1 meter opp, må man dra inn 2 meter tau, men vekten man drar opp er kun 40 kg. I teorien vil fungerer dette veldig godt, men husk at ingen situasjoner som oppstår på breen er like. Jeg mener derfor at man må kunne de enkle tingene godt, slik at man vil klare å improvisere om en uønsket situasjon skulle oppstå.

Brevandring er en spennende aktivitet som viser enda en side av Norges fantastiske natur. Brelandskap kan være flatt, snilt og rolig, eller det kan være vilt, rått og spektakulært. Uansett type bre man beveger seg på, vil det være et eller annet risikomoment. Kurs, kjennskap til utstyr, lokale forhold, objektive farer, vær osv er stikkord som er viktig å tenke på før man beveger seg ut i et brelandskap. Er kunnskaper og ferdigheter på plass, eventuelt en kyndig brefører, ta deg en tur på bre!

Lykke til og god tur!
(Foto: Oslosportslager)

(Foto: Oslosportslager)
(Foto: www.oslosportslager.no)




















Kilder: Breboka, Håndbok i Brevandring, DNT Fjellsport

tirsdag 2. oktober 2012

Fagblogg B2 Friluftsliv, Even Berntsen



Her vil fagartikler fra studiet Friluftsliv i Høgskulen i Sogn og Fjordane etterhvert bli publisert.
Samtlige studenter vil opprette og drifte fagblogg, uti i fra ekskusjoner og temaer derfra.


Test: Bilde fra Aiguille du Midi, 3842, Chamonix
Legg til bildetekst













                                                                         


Test: Film fra youtube, Valdresflya kiting

Test: Video fra Vimeo, Cunningham Couloir

Cunningham Coluoir 2012 from Even Berntsen on Vimeo.

Test: Kartutsnitt Norgeskart:

Nettleseren din støtter ikke visning av iframe. <a href="http://norgeskart.no/adaptive2/default_embed.aspx?id=uVGJeKkzEWBuUqI" target="_blank">Du kan se innholdet i rammen her</a>