torsdag 25. oktober 2012

Høyfjellstur - Hvordan finne teltplass?


(Foto: Even Berntsen)

B2 Friluftsliv gjennomførte i September en høyfjellstur. Turen startet fra Leikanger, opp Grindedalen og over fjellet tilbake til Sogndal. Tema for turen var vegetasjon, fjellflora, orientering og teltoppsett/valg av leirplass. Sistnevnte skulle vise seg å bli særs sentralt på turen, da værgudene viste seg fra en særs fuktig og luftig side.


Fra fjord til fjell, Grinde Gard
 (Foto:http://www.regjeringen.no)
Mye nedbør kombinert med vind gir en effekt som selv den beste vannavstøtende membran ikke kan takle. Fuktigheten vil tilslutt trenge gjennom klærne og vi blir våte. Sammen med temperatur ned mot 0 grader, gir dette en nedkjølende effekt på kroppen. For å unngå nedkjøling hadde vi 2 valg: Holde seg i aktivitet eller søke ly i telt. Det ble selvsagt en kombinasjon av disse to valgende, noe som første til mye tid tilbragt i telt.

Valg av teltplass og oppsett er meget viktig ved store nedbørsmenger. I fjellet bør man finne rabber eller rygger som skaper naturlig drenering av vannet. Underlaget bør være tørrest mulig og pluggene bør være relativt enkle å få satt. Unngå myrer og annet terreng som tiltrekker seg fuktighet. Legg spesielt merke til elver og bekker som står i fare for å flomme over ved store mengder nedbør. Dette fikk vi selv erfare på turen, da elven vi teltet ved flommet over.


Vindretning og vindstyrke bør man tenker over når man finner leirplass. Benytter man seg av tunnelltelt, er plassering av teltet spesielt viktig mtp vindretning. Vinden bør treffe teltes kortside, slik at vindfanget blir minst mulig. Blir vinden kraftig nok kan man risikere at teltstenger knekker og man får en uehagelig natts søvn. Å holde seg oppdatert på værmelding bør vurderes om man vil være på den sikre siden.


Vi benyttet oss av tunneltelt fra Hilleberg
(Foto:www.bradleyalpinist.com)
Valg av leirplass og oppsett av telt trenger ikke være vanskelig, og man lærer fort og mye ved å kommse seg ut på tur. Enkle ting som skikkelig bardunering og klare å holde innertelt tørt kan være forskjellen på en begagelig varm eller ubehagelig våt og kald turopplevelse. En selvfølge er uansett å velge riktig plass å sette opp teltet på. I høyfjellet må man ofte velge mellom le for vind eller le for vann og fuktighet. I le for vind samler ofte vannet seg (lave punkt i terrenget), le for fuktighet finner man på rabber og rygger (høye punkt i terrenget).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar