søndag 21. oktober 2012

Ferdsel på isbre


(Foto: http://www.folgefonni-breforarlag.no)



B2 Friluftsliv var en uke i Jostedalen på brekurs. Vi ble møtt av kyndige instruktører/brefører, som loset oss gjennom uke på en trygg og spennende måte. Vi var på Nigardsbreen, Tuftebreen og Fåbergstølsbreen. Hoveddtemaet for kurset var trygg ferdesel på bre, bruk av breutstyr og teknikker for å på en tryggest mulig måte forsere ulent terreng og sprekkområder på en isbre. Vi benyttet oss i hovedsak av det som kalles for Vandremetoden. 
(Breboka, Håndbok i Brevandring. s.85)



Nigardsbreen
(Foto: http://www.europe-on-foot.com)
Vandremetoden tar utgangspunkt i at "kjøttvekta" i taulaget skal kunne ta i mot et fall fra en person, uten større problemer. På denne måten kan hele taulaget være i bevegelse samtidig. Dette vil fungere godt dersom alle i taulaget er klar over hvordan laget beveger seg på en tryggest mulig måte.  Taulaget gjør dette ved å alltid bevege seg i de laveste formasjonene i breterrenget. Konsekvensen av et fall vil bli relativt ufarlige. Taulaget kan i noen tilfeller bli tvunget til å gå over brattere rygger på breen. Et fall hvor belastningen vil gå på tvers av taulaget, kan få fatale følger.


Fall, med drag på tvers av taulagets lengderetning, kalles glidelåseffekt(Breboka, Håndbok i Brevandring. s.87)  Effekten av taulagets "kjøttvekt" vil da forsvinne, og belastningen forplanter seg kun til en og en person. Dette kan føre til at hele taulaget forsvinner ned i en bresprekk.
Om førsteman faller i sprekk, kan resten av taulaget bruke forskjellige teknikker for å få personen opp igjen. Det enkleste er selvfølgelig at hele taulaget sammen drar personen opp. I noen tilfeller vil et taljesystem være nødvendig.




Her har det gått galt! (Foto: Berntsen Even)
Hjelpetalje (Breboka, Håndbok i Brevandring. s.147) er et enkelt og raskt oppsatt taljesystem. Det er en 1:2 talje, noe som gjør at vekten man må dra opp halveres, mens mengden tau man må dra opp dobbles.   Så får å dra en person på 80 kg 1 meter opp, må man dra inn 2 meter tau, men vekten man drar opp er kun 40 kg. I teorien vil fungerer dette veldig godt, men husk at ingen situasjoner som oppstår på breen er like. Jeg mener derfor at man må kunne de enkle tingene godt, slik at man vil klare å improvisere om en uønsket situasjon skulle oppstå.

Brevandring er en spennende aktivitet som viser enda en side av Norges fantastiske natur. Brelandskap kan være flatt, snilt og rolig, eller det kan være vilt, rått og spektakulært. Uansett type bre man beveger seg på, vil det være et eller annet risikomoment. Kurs, kjennskap til utstyr, lokale forhold, objektive farer, vær osv er stikkord som er viktig å tenke på før man beveger seg ut i et brelandskap. Er kunnskaper og ferdigheter på plass, eventuelt en kyndig brefører, ta deg en tur på bre!

Lykke til og god tur!
(Foto: Oslosportslager)

(Foto: Oslosportslager)
(Foto: www.oslosportslager.no)




















Kilder: Breboka, Håndbok i Brevandring, DNT Fjellsport

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar