(Foto: http://www.folgefonni-breforarlag.no) |
B2 Friluftsliv var en uke i Jostedalen på brekurs. Vi ble møtt av kyndige instruktører/brefører, som loset oss gjennom uke på en trygg og spennende måte. Vi var på Nigardsbreen, Tuftebreen og Fåbergstølsbreen. Hoveddtemaet for kurset var trygg ferdesel på bre, bruk av breutstyr og teknikker for å på en tryggest mulig måte forsere ulent terreng og sprekkområder på en isbre. Vi benyttet oss i hovedsak av det som kalles for Vandremetoden.
(Breboka, Håndbok i Brevandring. s.85)
Nigardsbreen (Foto: http://www.europe-on-foot.com) |
Fall, med drag på tvers av taulagets lengderetning, kalles glidelåseffekt. (Breboka, Håndbok i Brevandring. s.87) Effekten av taulagets "kjøttvekt" vil da forsvinne, og belastningen forplanter seg kun til en og en person. Dette kan føre til at hele taulaget forsvinner ned i en bresprekk.
Om førsteman faller i sprekk, kan resten av taulaget bruke forskjellige teknikker for å få personen opp igjen. Det enkleste er selvfølgelig at hele taulaget sammen drar personen opp. I noen tilfeller vil et taljesystem være nødvendig.
Her har det gått galt! (Foto: Berntsen Even) |
Brevandring er en spennende aktivitet som viser enda en side av Norges fantastiske natur. Brelandskap kan være flatt, snilt og rolig, eller det kan være vilt, rått og spektakulært. Uansett type bre man beveger seg på, vil det være et eller annet risikomoment. Kurs, kjennskap til utstyr, lokale forhold, objektive farer, vær osv er stikkord som er viktig å tenke på før man beveger seg ut i et brelandskap. Er kunnskaper og ferdigheter på plass, eventuelt en kyndig brefører, ta deg en tur på bre!
Lykke til og god tur!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar