fredag 7. desember 2012

Bålfyring



Å fyre bål på tur kan argumenteres for i alle retninger. Det skaper varme, er miljøskapende og er en morsom aktivitet for både store og små. I tillegg er bålet naturens komfyr og mye god mat kan tilberedes på bålet. Uti fra man man skal gjøre med bålet finnes det forskjellige type bål å lage. Vi skiller i hovedsak mellom pyramide og pagodeformet bål. Hver med sine kvaliteter.



Pagodebål (Foto: www.lokus.no)
Pyramidebål (Foto: www.ndla.no)














For å enkelt fyre bål må en ha litt kjennskap til hva ild er og hvorfor det brenner. Ild er en forbindelse av tre elementer: brennbart materiale, surstoff og antennelsestemperatur. Fjernes man en av disse  vil man ikke få fyr på bålet. Brennbart materiale i skogen er trær, de bør være tørre for best mulig flamme. De forskellige materialer har forskjellig tenntemperatur. For eksembel bruker jeg bjørkenever i oppfyringen, da dette har en relativt lav tenntemperatur og det brenner godt.

For fyre bål kreves litt forarbeid. Bålet må bygges opp skikkelig fra bunnen av. start med lett anntennelig materiale, og bygg på gradevis i størrelsen av vedkubber. Det er først når undervarmen er skikkelig varm at vi kan legge på de store kubbene. Pass på at det alltid er tilgang på surstoff, eller så vil bålet bli kvalt. Jeg har selv gått på smellen å legge på for mye ved, slik at bålet har dødd ut.

Veden vi benytter oss av kan ha ulik kvalitet. Bålveden bør komme fra tørt trevirke, dette brenner best. Denne veden inneholder mye tjære å fyrer lett. Ulempen er at det brenner relativt fort, så man er avhengig av et stort volum om man skal fyre lenge. Hardved som bjør, ask og eik brenner derimot lenger med rolige flammer, men har en høyrere tenntemperatur. Personlig mener jeg at en kominasjon av disse vedtypene er bra. det avhenger selvsagt om man har disse tresortene rundt leirplassen.

Et viktig aspekt ved bålfyringen er sikkerhet. Ha vann tilgjengelig i umiddelbar nærhet, pass på telt og andre brennbare ting i området rundt bålet. Grav gjerne opp litt av torva/lygen der du tenker å plassere bålet, dette kan legges over igjen når du forlater leirplassen. Sporløs ferdesel er også en viktig del av det å ferdes i naturen. Til slutt vil jeg minne om bålforbudet mellom 15.april og 15. september. Vær alltid obs på skogbrannfaren!




God tur!

Kilder:

Køhn, Øystein. På tur om sommeren. Boksenteret Erik Pettersen & Co. AS 2003

Gapahuk - Tips og triks

Klassisk gapahuk (foto: www.hugen.no)
Overnatting i gapahuk er en fin måte å tilbringe natten ute i naturen på."Gapahuk" er en gammel betegnelse på enkel overnattingsplass. Man lager sitt eget lille "rede" i ly for vær og vind. Selve byggingen krever lite tid, men man er gjerne avhenig av litt enkelt utstyr. Har man en sag eller øks og tau/hyssing kommer man langt. Når det gjelder byggematerial er det to veier å gå, presenning  eller granbar etc.by Her går jeg i hovedsak gjennom bygging med presening.

  
Gapahuk med presenning (foto:www.atlefren.net)




 
Det første en bør se etter når gapahuk skal bygges er et flatt egnet område. Trær for oppheng er en fordel, men trenger ikke være nødvendig. Den enkleste måten å bygge en gapahuk er å spenne opp et tau mellom to trær. Plasser presenningen over og barduner den godt ned i bakken. Et godt spenn i duken gir bedre vanndrenering. Pass på at åpningen vender vekk fra vinden, slik at regn og snø ikke blåser inn. Jeg har selv erfart å våkne opp med masse snø over meg en kald morgen.

En litt mer stabil konstruksjon på gapahuken er å først lage en skikkeig ramme. Fest ei raie på tvers mellom to trær. Ut fra denne legg lange raier bakover, 2-4 stk, avhengig av hvor mye støtte du trenger. Når konstuksjonen er ferdig legg på presenningen og fest den godt til bakken, slik at den blir stram. Åpningen bør ikke være høyere enn 1,5 meter, da kommer fort regn og annet vær inn.

For at konstruksjonen skal holde seg best mulig er man avhengig av å knyte alle deler skikkelig sammen. Jeg anbefaler bruk av vinkelsurringer. Den brukes til å feste to stokker vinkelrett mot hverandre. Legg en halvstikk rundt den ene stokken som står loddrett, snurr tauet vekselvis rundt hver stokk 3-4 ganger, så 2-3 runder mellom stokkene, fest alt sammen med et halvstikk på tverrstokken (se bildet)


Vinkelsurring (Foto: www.kmspeider.no)

For å gjøre natten i gapahuken så komfortbabel som mulig finnes det små triks man kan gjøre. Pass på at underlaget er mest mulig plant uten steiner og busker som kan punktere liggeunderlag. Legg eventuelt ut granbar som utjevner ulikheter og gir ekstra isolasjon. Pass på at underlaget er flatt eller heller litt oppover, det er ubehagelig å ligge med hodet nedover. Tilslutt vil jeg nevne bål og varme. Lag bålplass i fin avstand til gapahuken, og gjerne med en stor stein bak som reflektor. Dette gjør opplevelsen enda bedre! Pass på å bergne vindretningen, slik at gapahuken ikke fylles med røyk!

God tur!



Kilder:

www.kmspeider.no


Køhn, Øystein. På tur om sommeren. Boksenteret Erik Pettersen & Co. AS 2003