fredag 7. desember 2012

Bålfyring



Å fyre bål på tur kan argumenteres for i alle retninger. Det skaper varme, er miljøskapende og er en morsom aktivitet for både store og små. I tillegg er bålet naturens komfyr og mye god mat kan tilberedes på bålet. Uti fra man man skal gjøre med bålet finnes det forskjellige type bål å lage. Vi skiller i hovedsak mellom pyramide og pagodeformet bål. Hver med sine kvaliteter.



Pagodebål (Foto: www.lokus.no)
Pyramidebål (Foto: www.ndla.no)














For å enkelt fyre bål må en ha litt kjennskap til hva ild er og hvorfor det brenner. Ild er en forbindelse av tre elementer: brennbart materiale, surstoff og antennelsestemperatur. Fjernes man en av disse  vil man ikke få fyr på bålet. Brennbart materiale i skogen er trær, de bør være tørre for best mulig flamme. De forskellige materialer har forskjellig tenntemperatur. For eksembel bruker jeg bjørkenever i oppfyringen, da dette har en relativt lav tenntemperatur og det brenner godt.

For fyre bål kreves litt forarbeid. Bålet må bygges opp skikkelig fra bunnen av. start med lett anntennelig materiale, og bygg på gradevis i størrelsen av vedkubber. Det er først når undervarmen er skikkelig varm at vi kan legge på de store kubbene. Pass på at det alltid er tilgang på surstoff, eller så vil bålet bli kvalt. Jeg har selv gått på smellen å legge på for mye ved, slik at bålet har dødd ut.

Veden vi benytter oss av kan ha ulik kvalitet. Bålveden bør komme fra tørt trevirke, dette brenner best. Denne veden inneholder mye tjære å fyrer lett. Ulempen er at det brenner relativt fort, så man er avhengig av et stort volum om man skal fyre lenge. Hardved som bjør, ask og eik brenner derimot lenger med rolige flammer, men har en høyrere tenntemperatur. Personlig mener jeg at en kominasjon av disse vedtypene er bra. det avhenger selvsagt om man har disse tresortene rundt leirplassen.

Et viktig aspekt ved bålfyringen er sikkerhet. Ha vann tilgjengelig i umiddelbar nærhet, pass på telt og andre brennbare ting i området rundt bålet. Grav gjerne opp litt av torva/lygen der du tenker å plassere bålet, dette kan legges over igjen når du forlater leirplassen. Sporløs ferdesel er også en viktig del av det å ferdes i naturen. Til slutt vil jeg minne om bålforbudet mellom 15.april og 15. september. Vær alltid obs på skogbrannfaren!




God tur!

Kilder:

Køhn, Øystein. På tur om sommeren. Boksenteret Erik Pettersen & Co. AS 2003

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar