Klassisk gapahuk (foto: www.hugen.no) |
Gapahuk med presenning (foto:www.atlefren.net) |
En litt mer stabil konstruksjon på gapahuken er å først lage en skikkeig ramme. Fest ei raie på tvers mellom to trær. Ut fra denne legg lange raier bakover, 2-4 stk, avhengig av hvor mye støtte du trenger. Når konstuksjonen er ferdig legg på presenningen og fest den godt til bakken, slik at den blir stram. Åpningen bør ikke være høyere enn 1,5 meter, da kommer fort regn og annet vær inn.
For at konstruksjonen skal holde seg best mulig er man avhengig av å knyte alle deler skikkelig sammen. Jeg anbefaler bruk av vinkelsurringer. Den brukes til å feste to stokker vinkelrett mot hverandre. Legg en halvstikk rundt den ene stokken som står loddrett, snurr tauet vekselvis rundt hver stokk 3-4 ganger, så 2-3 runder mellom stokkene, fest alt sammen med et halvstikk på tverrstokken (se bildet)
Vinkelsurring (Foto: www.kmspeider.no) |
For å gjøre natten i gapahuken så komfortbabel som mulig finnes det små triks man kan gjøre. Pass på at underlaget er mest mulig plant uten steiner og busker som kan punktere liggeunderlag. Legg eventuelt ut granbar som utjevner ulikheter og gir ekstra isolasjon. Pass på at underlaget er flatt eller heller litt oppover, det er ubehagelig å ligge med hodet nedover. Tilslutt vil jeg nevne bål og varme. Lag bålplass i fin avstand til gapahuken, og gjerne med en stor stein bak som reflektor. Dette gjør opplevelsen enda bedre! Pass på å bergne vindretningen, slik at gapahuken ikke fylles med røyk!
God tur!
Kilder:
www.kmspeider.no
Køhn, Øystein. På tur om sommeren. Boksenteret Erik Pettersen & Co. AS 2003
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar