Etter påske studenter på B2 Friluftsliv ut på en såkaldt
egenferd. Målet her var å planlegge og gjennomføre en egenvalgt nordisk skitur
i fjellet. 5 av oss dro til Tafjordfjella, hvor vi gikk fra Sjåk til Verma i
Romsdalen. Turen varte i 10 dager og vi bar med oss alt av forsyninger. På en
slik tur er kosthold viktig for å
fungere skikkelig. Jeg vil nå gå litt inn på viktige ting rundt kosthold og ernæringpå tur.
Vi bruker mye mer energi på tur en ellers, spesielt på vinteren. Avhengig av aktivitet kan forbruket på vinterturer bli så høyt mellom 14 000 og 16 000 kj (Melbye 1997, i Horgen 2010). Det er både regulering av kropssvarme samt et langt høyere aktivitetsnivå som gir dette høye forbruket av energi. I for eksempel 50 cm nysnø vil skigåing være svært anstrengende sammenlignet med glatt skare. Rett energibalanse i kroppen vil være avgjørende for å brøyte spor over lengre tid.
Karbohydrater til alle! (Foto: Marte Myskja) |
Karbohydrat taes raskt opp i kroppen og blir omdannet til
glykogen og glukose. Dette lagres i muskler og i leveren. Et fullt
karbohydratlager varer i ca en til to timer under høyt anstrengende aktivitet
(Horgen, 2010).Karbohydrat er altså avgjørende for å kunne arbeide med høy
intensitet. Fett derimot lagres som fettvev i hele kroppen, et nesten
ubegrenset lager (for mange). Kroppen bruker lengre tid på å hente energi ut
fra fettet. Ved jevn lav eller moderat intensitet vil energien i hovedak hentes fra kroppens
fettlager. Fjellskigåring er en typisk aktivitet som forbrenner fett.
Kosthold har stor betydning for gjennomføring av en
vintertur. Både fysisk form, humør og andre kroppslige funksjoner blir påvirket
ved dårlig kosthold. Det som for mange kan være den største utfordringen er
rett å slett å få i seg nok mat. På lengre vinterturer er det ikke unormalt å
gå ned i vekt eller endre kroppssammensetning. Mer energi ut enn inn er lik ned
i vekt. Alt i alt har kosthold stor betydning får å optimalisere turen, både fysisk og psykisk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar