fredag 31. mai 2013

Egenferd – Tafjordfjella Ernæring


Etter påske studenter på B2 Friluftsliv ut på en såkaldt egenferd. Målet her var å planlegge og gjennomføre en egenvalgt nordisk skitur i fjellet. 5 av oss dro til Tafjordfjella, hvor vi gikk fra Sjåk til Verma i Romsdalen. Turen varte i 10 dager og vi bar med oss alt av forsyninger. På en slik tur er kosthold  viktig for å fungere skikkelig. Jeg vil nå gå litt inn på viktige ting rundt kosthold  og ernæringpå tur.


Vi bruker mye mer energi på tur en ellers, spesielt på vinteren. Avhengig av aktivitet kan forbruket på vinterturer bli så høyt mellom 14 000 og 16 000 kj (Melbye 1997, i Horgen 2010). Det er både regulering av kropssvarme samt et langt høyere aktivitetsnivå som gir dette høye forbruket av energi. I for eksempel 50 cm nysnø vil skigåing være svært anstrengende sammenlignet med glatt skare. Rett energibalanse i  kroppen vil være avgjørende for å brøyte spor over lengre tid.  
Kylling inneholder mye protein
(Foto: www.matportalen.no)
Fett (Foto: www.side2.no)



Karbohydrater til alle! (Foto: Marte Myskja)
Så hvilke energikilder bør en velge på tur? Vi har i hovedsak tre; fett, karbohydrat og protein. Både karbohydrat og protein inneholder 17,7 kj pr gram, mens fett inneholder 39,4 kj pr gram. (Horgen 2010). Fett og karbohydrat bør prioriteres da energien taes lettere opp i kroppen. Protein kan heller intas til middag, da de fungere som byggesteiner i kroppen, og er med på varmeproduksjon (Horgen, 21010). Dette er bra for en varm natt i soveposen.

Karbohydrat taes raskt opp i kroppen og blir omdannet til glykogen og glukose. Dette lagres i muskler og i leveren. Et fullt karbohydratlager varer i ca en til to timer under høyt anstrengende aktivitet (Horgen, 2010).Karbohydrat er altså avgjørende for å kunne arbeide med høy intensitet. Fett derimot lagres som fettvev i hele kroppen, et nesten ubegrenset lager (for mange). Kroppen bruker lengre tid på å hente energi ut fra fettet. Ved jevn lav eller moderat intensitet vil energien  i hovedak hentes fra kroppens fettlager. Fjellskigåring er en typisk aktivitet som forbrenner fett.

Kosthold har stor betydning for gjennomføring av en vintertur. Både fysisk form, humør og andre kroppslige funksjoner blir påvirket ved dårlig kosthold. Det som for mange kan være den største utfordringen er rett å slett å få i seg nok mat. På lengre vinterturer er det ikke unormalt å gå ned i vekt eller endre kroppssammensetning. Mer energi ut enn inn er lik ned i vekt. Alt i alt har kosthold stor betydning får å  optimalisere turen, både fysisk og psykisk.


Godt kosthold= god navigering :)
(Foto: Marte Myskja)
Horgen, A. 2010 Friluftsliveiledning vinterstid. Høyskoleforlaget AS – Norwegian academic Press. Krisitiansand

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar