fredag 31. mai 2013

Topptur Vigdalen – Tema snø og skred


Skredutstyr skal alltid være med på topptur!
(Foto: Friflyt.no)
 B2 Friluftsliv dro i februar til Vigdalen for å gå toppturer og praktisere kameratredning i snøskred. Første dag gikk med til transport og forflyttning inn til Vigdalen. Her etablerte vi basecamp som ble utgangspunktet for ekskursjonen. Resten av dagen gikk med til gjennomgang og øving på kameratredning i skred, både med og uten sender/mottaker. Jeg vil her skrive litt om søk og prosedyrer med sender/mottaker.


Om man i en situasjon hvor en eller flere i turlaget blir tatt av skred må man vite akkurat hva man skal gjøre. Ting må skje fort, graves man ut innen 15 minutter er sjansene størst for å overleve. Dette fordi man i løpet av denne tiden klarer  holde oksygensirkulasjonen i gang. 90 % av de som blir gravd frem etter 15 minutter overlever (Landrø, 2007). Etter 15 min minker oksygentilførselen og sjansene for overlevelse synker betraktelig.

Søkefasen med sender/mottaker (S/M) kan deles i tre hoveddelser: Primærsøkefase, grovsøk og finsøk (Landrø, 2007).  Primærfasen er fra du begynner å søke til du får inn første signal på S/M. Grovsøk er fra første signal til umiddelbar nærhet til skredofferet. Finsøk er i umiddelbar nærhet til offeret (Landrø, 2007).  En personlig erfaring er at det kan i en startfase være vanskelig å få inn signdal på S/M i primærfasen, spesielt om man befinner seg lang unna den skredtatte. Det er også viktig at alle i gruppa setter sin S/M på mottak av signal for å ikke skape forvirring i søket.

Gode veivalg er avgjørende for trygg skikjøring
 (Foto:Even Berntsen)
Hvordan man beveger seg i skredet under søket avhenger av antall personer. Er man kun en person må man systematisk bevege seg i hele skredområdet  i et sikksakkmønster. Er man flere personer kan man danne en søkelinje slik at man sammen dekker et større område og arbeide mer effektivt (Landrø, 2007).  Hvor effektivt et søk er avhenger av gruppa som søker, om det er en eller flere skredtatte eller et uvisst antall tatte. Med utgangspunkt i en skredtatt bør den skredtatte være lokalisert på maksimalt 5 minutter.

Søke og lokaliseringsfasen bør ta så kort tid som mulig. Dette fordi det som offtest er utgravingen som er tid. Skredsnø er hard som betong og graving er beinhard. For å bli god og trygg på sin S/M må man øve, og man må øve mye. Selv om vi alle i utgangspunktet skal unngå å havne i en skredsituasjon, må man uansett være forberedt om dagen skulle komme.



Snøen blir som betong, her gikk det heldigvis bra.
(Foto: Even Berntsen)


Kilder:

Landrø, M. 2007. Skredfare snøskred, risiko, redning. Fri Flyt AS. Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar