fredag 15. november 2013

Høsten store opplevelse, Veiledertur!

Den årlige tradisjonen blant studentene på idrett og friluftsliv i sogndal er veilederturen. Her skal 3.klasse studenter på friluftsliv planlegge og gjennomføre en 2 dagers tur med 1. og 2. klasse studenter som elever. Rammene for turen er basisfriluftsliv i nærområdet, dvs Sogn og Fjordane fylke. Vi tok turen fra Sogndal, opp til Hølsete, Nuken, deretter til Turli og tilbake til Sogndal via Øktarskar, Halsavatnet og Åsen. Vi var totalt 5 stk på turen og været viste seg fra den solfylte siden!

Dag 1 gikk vi fra Høgskulen opp til Hølsete, nuken og tilslutt satt vi opp camp like ved Kvamsnystølen. Vi ønsket at 2.års studente skulle ta ansvaret for veivalg og orientering, vi kjørte en såkaldt abdikratisk lederstil. Dvs at lederen legger frem hele problemet mens deltagerne selv løser det. Dette gikk veldig greit, og vi nøt alle en god lunsj på toppen av Nuken. Etter lunsj forsatte vi mot Kvamsnystølen, hvor vi etablerte camp og gjorde klart for middag.
Topp steming på Nuken


For å skjerme oss mot omgivelsene valgte vi gapahuk som leirplassens oppholdssted. Vi benyttet oss av en mer demokratisk lederstil. Vi presenterte noen alternativer for oppsettet av gapahuk, men lot deltagerne i stor grad få styre hvordan prosessen skulle gå. Dette viste seg å fungere godt, og vi fikk en god gapahuk som gjorde hold vær og vind unna den første natta. Nå var det duket for middag lagd på bålet. Mye fuktig ved gjorde oppfyringen til en utfordring, men tilslutt ble det flammer og en velfortjent middag ble servert.

Grei utsikt fra første leirplass
Neste dag var det 1.klasse sin tur til å orientere. Her valgte vi også en demokratisk lederstil, hvor vi gav fremla noen løsninger som var til hjelp i orienteringen. 1.klasse merket vi hadde litt mindre erfaring med orientering og derfor fikk vi god nytte av å praktisere veiledning. Da vi nærmet oss leirplass nr 2, tok vi en befaring i området. Vi var avhengig av å finne skikkelig ved til leirplassen da vi skulle lage kokegrop. Vi så en stor furuklynge litt nedover åsen, noe som viste seg å være lurt. Da ingen av deltagerne hadde lagd kokegrop før benyttet vi en autokratisk lederstil. Altså vi bestemmte hvordan hele prosessen skulle gjennomføres slik at alt ble gjort riktig. Resultatet ble en fantastisk god middag, som en av deltagerne mente var den perfekt middag å servere i for eksempel bryllup.
Lammelår i kokegrop

Siste dag gikk vi gjennom Øktarskardet, ned til Halsavannet over til Åsen og ned igjen til Sogndal. Alle var fornøyde med turen og stemningen var på topp i gruppa. Siste etappe ble også relativt lang, men det gjorde ikke noe da vi hadde spist mer enn nok mat kvelden før. Tilbake i Sogndal var vi alle enige om at det hadde vært en fin tur :)



Kilde: Priest, S og Gass, M.A. (2005). Effective Leadership in Adventure Programming. Human Kinetics.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar