torsdag 14. november 2013

Klatring

Første emne for semesteret var klatring. Vi fikk her en grundig innføring av alle gleder klatresporten har å by på. Topptau, klatring på led og ikke minst buldring. Været var med oss hele veien, og vi fikk boltre oss utendørs hele uka på Kvam, Sogndals eget klatrefelt. Kyndige veiledere loset alle trygt gjennom de ulike emnene på en god og pedagogisk måte. Vi avsluttet klatreuka med en tur til Veitastond for fantastisk buldring.

For å utforske klatring er topptauklatring den beste metoden. Tauet festet da i et anker på toppen av valgt rute, og den som klatrer vil ha tauet over seg hele veien opp. På den måten vil et fall skjelden være lengre enn 1 meter. En må uansett vite hvordan et topptaufeste skal være. Hovedregelen er to uavhengige bolter som er utlignet. Tauet skal løpe fritt gjennom en lukket skrukarabin og en vanlig karabin. På den måten har en alltid backup i systemet dersom noe mot formodning skulle ryke. 

Topptaufeste (www.brattesider.no)
For å klatre er man avhengig av en sikrer. Sikrerens jobb er å hele tiden ta inn slakk i systemet mens klatreren klatrer oppover. Dersom klatreren faller er det sikrerens jobb å bremse fallet. Sikreren firer også ned klatreren når han/hun har nådd toppen av ruta. For å benytter man seg av en taubrems. Disse kommer i mange ulike former. Vi kan skille mellom tube/stitch og mekaniske bremser. Tubebremsen) bremsen har en mindre bremseeffekt enn en mekanisk brems. En mekanisk brems er ofte selvlåsende, men krever at brukeren er godt kjent med bruken.
  
Tubebrems/stitch (www.fjellsport.no)
Mekanisk brems (foto: www.oslosportslager.no)














Tauet er avgjørende for å gjennomføre klatringen på en trygg måte. Klatretauet er dynamisk, det vil si at det strekker seg ut og absorberer kreftene som oppstår når en faller. Klatretauet består av en kjerne omgitt av en beskyttende strømpe. Vanlig tykkelse på klatretau til sportsklatring er 10,2 mm. Det finnes også godkjente heltau helt ned i 9 mm, men disse krever mer av personen som sikrer. Fordelen med et tykkere tau er at det tåler mer, samt at det er enklere for den som sikrer. Når det gjelder lengde kjøpes de fleste tau i lengde på 60m. Dette kan da brukes på ruter helt opp til 30 meter.
Klatretau (Foto: www.oslosportslager)









Klatring er en trygg sport så lenge alle som er innvolvert i aktiviteten kjenner til bruken av utstyret. Ulykker skjer som oftetst på grunn av mennesklige feil, som er feil bruk av utstyret. Klatring kan lett tilpasses ulike nivåer.  Buldring,topptauklatring, ledning på bolter, klatring på naturlige sikringer. Det følger en naturlig progressjon, og en kan bevege seg et nivå videre når en føler seg klar for det. Uansett byr klatring på flotte opplevlser i samspill med fjellet. 



Kilde: Tronstad, S. (2005). Innføring i klatring. Akilles forlag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar