fredag 15. november 2013

Litle Færøy, eit stort turistmål?

Seiltur med Bakkejekta 

Vi dro heile gjengen med hurtigbåt ut Sognefjorden. Ferden gikk til Solund og Litle Færøyna, ei gammel kulturperle ytterst i Sognefjorden. Her skulle vi boltre oss på sjøen i 5 dager. Kajakkpadling, roing med gamle tradisjonsbåter, seiling og fisiking. Været var med oss og temperaturen var god. Hver kveld ble vi servert lokal mat fra både sjø og land. Det var rett og slett duket for ei flott uke med mye læring og opplevelser.

Solund kan tilby aktiviteter for mange ulike turister. Her finner man opplevelsesbasert turisme, økoturisme og ikke minst kulturturisme. Så innenfor segmentet naturbasert turisme mener jeg Solund stiller sterkt. Opplevelsene står i kø, her kan en padle, seile, dykke, fiske og klatre. En økoturist vil finne seg til rette gjennom enkle levevilkår samt at en får gikk mye tilbake til lokalsamfunnet som turist. Kulturturisten vil nyte godt av den tradisjonelle kystkulturen gjennom fiske og roing i de gamle tradisjonsbåtene. 

Havets gleder
Opplevelsene er som sagt mange i Solund. Vi gjennomførte alle våtkort kurs i kajakkpadling under oppholdet. De mange skjær, holmer og små øyer gjorde padleopplevelsen enda bedre. Det var enkelt å tilpasse padlingen etter både sjø og ferdigeter da de varierte omgivelsene bydde på forskjellige forhold på sjøen. Et av mange høydepunkt var da vi gikk i land på en øy hvor vi ble overrasket av en flokk villsau samt en koselig geit som fikk navnet Åre.

Vi var forlagt på ei øy kalt Litle Færøy som jeg vil kalle for en levende kulturminne. Her bor Roar Moe under enkle forhold på gamlemåten. Roar organiserte hele eksursjonen med mange av sine gode hjelpere. Dette gav oss et godt innblikk i hvordan folk hadde det på kysten før i tiden. Vi fikk ro "færdinger" og seile med en gammel "bakkejekter". Garn ble satt ut på morgenen og det ble selvfølgelig servert fersk fisk til middag på kvelden.

En tur til Solund og Litle Færøyna byr på mange gode opplevelser og en får et godt innblikk i hvordan livet var på kysten før i tiden. Hardt vær og røffe forhold var hverdagskost, så dei gamle sjøfolka var herda. God kontroll på robåt og seilbåt gjorde at de kunne forflytte seg nokså lange strekk når de først var på sjøen. Etter en lang dag på sjøen var det alltid godt å komme heim å få i seg god mat, gjerne hentet opp fra havet. 

Alle ska få :)


kilde: Mehmetoglu, M. (2007). Naturbasert Turisme. Fagbokforlaget


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar